Statutul romanilor din Marea Britanie dupa Brexit

statutul cetatenilor romani in marea britanieGuvernul britanic a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană referitor la drepturile cetăţenilor în negocierile retragerii Marii Britanii din UE, iar bine cunoscutul site gov.uk al guvernului britanic, ne pune la dispoziție o pagină în limba română care ne oferă informații utile despre statutul cetățenilor europeni din Marea Britanie, cererile pentru statutul de ședere permanentă, rezidența permanentă, cetățenii europeni veniți în UK după Brexit și raporturile dintre angajatorii britanici și angajații lor europeni.

„Acesta(acordul) va oferi siguranţă pentru viitorul a milioane de cetăţeni UE şi al familiilor lor din Marea Britanie. Cel mai important, vă va permite să rămâneţi aici după ce părăsim UE pe data de 29 martie 2019 şi să continuaţi a avea acces la serviciile şi beneficiile publice.”

Prevederile convenţiei care se aplică cetăţenilor UE şi familiilor lor, implicit cetățenilor români, stipulează că: 

  • Cetăţenii care, până la data de 29 martie 2019, au trăit legal şi continuu aici timp de 5 ani vor putea solicita şederea pe termen nedeterminat prin obţinerea ‘statutului de şedere permanentă’. Aceasta înseamnă că vor putea trăi aici, să aibă acces la serviciile şi beneficiile publice şi să poată soliBrexit_flowchart_ROMcita cetăţenia britanică.
  • Cetăţenii care sosesc înainte de 29 martie 2019, dar care nu au trăit aici legal timp de 5 ani la momentul când părăsim UE, vor putea solicita şederea până când vor ajunge la pragul de 5 ani. Ei pot de asemenea solicita statutul de şedere permanentă.
  • Membrii familiilor care locuiesc cu, sau se alătură cetăţenilor UE în Marea Britanie până la 29 martie 2019 vor putea de asemenea să solicite statutul de şedere permanentă, în mod normal după 5 ani de şedere în Marea Britanie.
  • Membrii de familie apropiaţi (soţ/soţie, parteneri civili şi necăsătoriţi, copii şi nepoţi/nepoate, părinţi şi bunici dependenţi) îşi vor putea alătura cetăţenii UE după ieşire, în cazul în care relaţia exista pe data de 29 martie 2019.

Cetăţenii UE cu statut de şedere permanentă sau cu permisul de şedere temporară vor avea aceleaşi drepturi de a beneficia de sistemul de sănătate curent, pensii şi alte beneficii din Marea Britanie.

Toate aceste informații și multe altele, sunt disponibile aici: https://www.gov.uk/guidance/status-of-eu-nationals-in-the-uk-what-you-need-to-know.ro

Dorești să fii tot timpul la curent cu aceste informații? Abonează-te newsletter-ul oferit de guvern(în limba engleză) AICI .

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în Diverse, Romani in UK, stiri, Utile și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s