E timpul sa spargem pusculita?

pound-coin-front.pngÎn timp ce unii se mai dau încă cu fundul de pământ din cauza ultimei bancnote „non-vegetariene” de 5 lire, iată că în următoarele două săptămâni, mai precis pe 28 martie, o nouă noutate își va face apariția în buzunarele englezilor – moneda „bimetalică” de o liră.

Pentru că în acest moment, una din 30 de monede aflate în circulație, este un fals, noua monedă, produsă din două metale, după modelul celei de 2 lire, se dorește a fi cea mai sigură monedă din lume. Noua monedă de o liră nu va fi tocmai rotundă, ci în 12 colțuri, va avea elemente de siguranță asemănătoare unei holograme, va fi puțin mai mare ca moneda aflată acum în circulație, dar mai subțire și mai ușoară. 

Timp de șase luni cele două monede vor circula în paralel, dar treptat vechea monedă va fi retrasă, astfel că se estimează ca până în luna august, jumătate dintre monedele de o liră din buzunarele britanicilor să fie noi. Probabil e bine începeți să vă goliți și pușculițele, monedele rotunde fiind acceptate în comerț doar până în 15 octombrie, după această dată putând fiind schimbate doar la bănci.

Dacă tot vorbim de bani, să vedem ce se întâmplă și cu bancnotele. Vechea bancnotă de 5 lire, înlocuită de cea din polimeri, va mai fi acceptată în magazine doar până în 5 mai, deci căutați-vă bine prin buzunare.

În septembrie, exact la un an de la apariția noii bancnote de 5 lire, va apărea și bancnota de 10 lire din plastic polimeri, fiind urmată în 2020 de cea de 20 de lire. Noua bancnotă de 10 lire va fi puțin mai mică decât cea de hârtie, dar mai mare decât cea de 5 lire. Deocamdată nu putem să ne schimbăm portofelele, deoarece bancnota de 50 de lire va rămâne pentru moment neschimbată. 🙂

 

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în Diverse, stiri, Utile și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s