Changing the Guard

irish-guards-buckingham-palaceFără doar și poate, Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace este unul dintre evenimentele emblematice pe care orice turist aflat în trecere prin Londra ar dori să îl urmărească. Unii vor vorbi la superlativ despre el, alții vor fi dezamăgiți, depinde doar de locul și momentul în care au văzut ceremonia. Înainte de a te duce la fața locului este bine să știi ce se întâmplă de fapt la schimbarea gărzii,  când să mergi  acolo, care ar fi cel mai bun loc în care să stai, etc.

Împotriva impresiei generale, Garda Reginei(Queen’s Guard) nu are doar rol de paradă, ci are în componență militari activi ce îndeplinesc serviciul de pază la palatul Buckingham și palatul St. Jame’s. La fel ca orice alt serviciu de gardă, și garda regală are un anumit orar după care militarii se schimbă în post, schimbarea gărzii de la Buckingham Palace constituind un spectacol ce atrage zilnic o mulțime de turiști.

În mod obișnuit, ceremonia pe care o cunoaștem cu toții ca „Changing-Guard” sau „Changing of the Guard ceremony”avea loc zilnic în jurul orei 11, excepție făcând lunile de iarnă când parada era executată din două în două zile dar… nu în zilele ploioase. 🙂 Începând cu 21 decembrie 2016, după atentatul din Berlin, s-au luat măsuri speciale de securitate, astfel că pe toată durata paradei, străzile adiacente sunt închise, iar pentru a reduce efectele neplăcute datorate aglomerației, ceremonia a fost mutată cu jumătate de oră mai devreme. În prezent ceremonia se desfășoară la date dinainte stabilite, între orele 10.15 și 11.45.

Înainte, în timpul și după ceremonie, trupele se vor mișca cu surle și trâmbițe, la propriu, între Buckingham Palace, St. Jame’s Palace și Wellington Barracks, punctul principal de interes fiind curtea palatului Buckingham unde vechea gardă este înlocuită de cea nouă prin ceremonia binecunoscută. Gărzile salută, prezintă armele și își predau cheile reședinței regale.  Spectacolul este grandios: uniforme multicolore, arme lucitoare, steaguri, tobe, fanfară și nu în ultimul rând, poliția călare londoneză care supraveghează totul.

Spuneam la început despre opiniile diferite ale celor ce au văzut ceremonia. Dacă ai ajuns în Londra doar pentru un weekend, probabil nu vei „pierde” aproape o jumătate de zi la poarta Buckingham-ului, dar dacă ai mai multe zile la dispoziție, sfatul nostru este să nu ratezi ocazia!

Dacă mergi la paradă în ultimul moment și te trezești într-o mare de turiști ce se îmbulzesc dornici să facă poze cu garda regală, s-ar putea să nu prea vezi mare lucru și în loc să te bucuri de spectacol, riști să ai parte doar de îmbulzeală și stres. Dacă dorești să savurezi cu adevărat parada, este foarte important să mergi măcat cu o oră mai devreme și să cauți un loc strategic de unde să vezi bine – chiar lângă poartă, sau mai bine lângă Victoria Memorial, monumentul care se află vizavi de poarta principală. Lipește-te de gardul de protecție, înarmează-te cu răbdare și gustă din atmosfera cosmopolită a Londrei socializând cu ceilalți turiști. Enjoy!

Mai multe informații pentru cei care doresc să participe la ceremonia de schimbare a gărzii regale(calendar, orar, hărți, etc) puteți găsi pe www.changing-guard.com .

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Londra, Turist și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Changing the Guard

 1. Luka zice:

  A republicat asta pe Luka's World și a comentat:

  Fără doar și poate, Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace este unul dintre evenimentele emblematice pe care orice turist aflat în trecere prin Londra ar dori să îl urmărească. Unii vor vorbi la superlativ despre el, alții vor fi dezamăgiți, depinde doar de locul și momentul în care au văzut ceremonia. Înainte de a te duce la fața locului este bine să știi ce se întâmplă de fapt la schimbarea gărzii, când să mergi acolo, care ar fi cel mai bun loc în care să stai, etc.
  Citește articolul original de pe ANGLIA24 și vei afla toate aceste informații și… multe altele.

  Apreciază

 2. Daniela zice:

  Am fost si eu acum câtiva ani dar a fost foarte aglomerat si nu prea mi-a placut.
  Totusi o sa-mi fac timp sa mai merg odata cu copiii. Multumesc pt informații.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s