Ce este NINO si la ce foloseste?

National_Insurance Number
Ce este NINO? Ce înseamnă? La ce folosește? Cine are nevoie de NINO? Cum se obține? – Întrebări pe care ni le-am pus cu toții la un moment dat.

Să începem cu începutul… „NINO” sau „NINo” înseamnă National Insurance Number(vezi imaginea alăturată), adică numărul de asigurări sociale și este primul pas pe care ar trebui să îl facă orice român sosit în UK cu gândul de a munci sau studia în aici. Practic abia când ești posesorul unui NINO poți spune că exiști pentru autoritățile britanice.

NINODe-a lungul timpului, odată cu intrarea României în UE și a deschiderii pieței muncii, s-au schimbat multe lucruri, astfel încât multe dintre informațiile pe care le-am citit pe internet pe acest subiect sunt depășite. Înainte NINo era însoțit de un card special (vezi imaginea alăturată) care acum nu se mai primește și se obținea de obicei după ce te declarai self employed și aveai UTR. Într-un articol viitor voi scrie detaliat și despre acestea, acum să rețineți doar că nu mai sunt necesare acele etape.

NINo se primește o singură dată, este personal și NU… expiră. Este un fel de CNP britanic. Pe baza lui se plătesc asigurările sociale, se dovedește rezidența temporară, se primesc beneficii dacă este cazul.

În general National Insurance Number îți va fi cerut de orice instituție din UK, de orice angajator legal, de medicul de familie, la obținerea unui cont bancar, sau orice altă entitate publică din Anglia și tocmai de aceea este esențial să îl ai cât mai devreme posibil.

Cu toate acestea unii omit să îl obțină și se trezesc după un timp că doresc să își dovedească vechimea în UK(necesară în unele cazuri) și… practic ei nu există pentru autorități. Fiindcă lucrez în cadrul unui birou de contabilitate unde românii și nu numai vin pentru obținerea a diverse acte, am întâlnit și persoane venite în UK de 2-3 ani care nu aveau încă NINo, munciseră tot acest timp „la negru” și regretau în prezent trecerea timpului.

Cum se obține NINo? Este destul de simplu, primul pas este Programarea telefonică. Trebuie să suni la 03456000643 și să te programezi la un interviu. Va trebui să răspunzi la câteva întrebări simple, gen nume, prenume, nationalitate, data venirii în UK, adresă, număr de telefon.

Atenție! Spune-ți numele pe litere pentru a fi sigur că este notat corect și dacă te descurci, pentru nume și codul postal folosește așa-numitul alfabet fonetic NATOalfabet fonetic NATO, sau internațional(alfa, bravo, charlie, delta, eco, foxtrot, golf, etc.- îl găsești aici). Vei primi un nr de referință(notează-l cu grijă) și îți va fi comunicată data, ora și locul interviului(unul dintre Job Center-urile care se ocupă cu asta).

Dacă nu te descurci singur(știu cât de stresat am fost eu la gândul de a-mi face singur propria programare), roagă un prieten care se descurcă cu engleza să te ajute. Asta este varianta free, dacă mă rogi pe mine, o să te coste. 🙂

Interviul poate fi a doua zi sau peste o săptămână, în funcție de cât de aglomerați sunt ei: Dacă timpul le permite, îți vor trimite pe adresa pe care le-ai furnizat-o, o confirmare cu datele interviului și numărul de referință, dar dacă timpul este scurt nu o mai aștepta. Reține datele și prezintă-te la interviu fără scrisoare.

E ok să te prezinți la interviu cu cel puțin 15 minute mai devreme, să îți închizi mobilul și să fii atent la indicațiile celor de acolo. Ai nevoie să duci cu tine scrisoarea de confirmare(dacă ai primit-o), buletin sau pașaport și o dovadă a adresei la care locuiești (contractul de închiriere, factură de utilități, etc). Doar copiii sau persoanele care și-au schimbat numele(căsătorie, divorț, etc) vor avea nevoie de acte în plus: certificat de naștere, certificat de căsătorie, etc – după caz. Apropo, dacă ești căsătorit este bine să ști data căsătoriei. 🙂

Dacă rupi câteva cuvinte în engleză, te asigur că te vei descurca fără probleme la interviu, cei de la Job Center-uri fiind obișnuiți cu astfel de situații. În caz contrar poți apela din nou la ajutorul unui prieten, asta fiind varianta free sau după caz, rezolvată cu o bere. 🙂 Dacă totuși nu ai altă variantă și chiar nu te descurci deloc, contabili sau firme specializate, pot să îți asigure însoțire al interviu, dar evident, din nou, contra cost.

Odată ajuns la recepție, uneori se stă puțin la rând, alteori lucrurile se mișcă repede. Vei primi un număr și vei mai aștepta până ve fi preluat de cel care se va ocupa de tine și te va lua la întrebări. Nu trebuie să fiți stresat, singurul scop al interviului este să vă stabilească identitatea, deci… nu prea aveți ce greși. E bine să știi, dacă este cazul, data căsătoriei, a divorțului și să îți știi propriul număr de telefon și adresa(nu râdeți că știu ce spun ,marea majoritate a noilor veniți nu le știu pe de rost).

Odată terminat, veți primi o hârtie ce confirmă că ați aplicat pt NINo, cu un număr provizoriu, confirmare ce ar trebui să fie ecceptată de un eventual angajator. În mod normal Nino se primește prin poștă în cel mult 3-4 săptămâni, dar ei spun să îi sunați dacă în 5-6 săptămâni nu l-ați primit.

Când îl veți primi, păstrați-l cu grijă și eventual faceți-vă o copie pe care să o aveți atunci când vă căutați de lucuru. Nu îl comunicați nimănui și în general, fiți reticenți în a da datele personale oricui – furtul de identitate și fraudele în care sunt folosite datele pesronale sunt fregvente în UK.

Sper că v-am fost de folos cu aceste  informații. Dacă aveți nevoie de ajutor, vă recomand să întrați AICI și să cereți informații. De asemenea, pe cei care ați obținut deja Nino vă încurajez să ne împărtășiți, tot la comentarii, din experiențele trăite de voi.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse, Romani in UK, Utile și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Ce este NINO si la ce foloseste?

  1. gheorghe calin zice:

    Buna ziua , am ales sa va contactez cu rugămintea sa îmi spuneți daca pot beneficia de pensie dupa 10 ani de munca in UK. Va mulțumesc anticipat.

    Apreciază

  2. Pingback: Sunt corecte informatiile care circula pe internet despre NINo? – ANGLIA24

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s