Duminica in Coltul Oratorilor

IMG_1213

Este duminică, deci hai să vorbim despre un obicei londonez de duminică.
Știați că în Londra există un loc numit Speaker’s Corner, un loc unde oricine are ceva de spus, poate să o facă liber și cu adiența sigurată?

Dacă mergeți duminica în Hyde Parc, la intrarea dinspre Marble Arch(W1K 1QB), veți fi martorii unui spectacol inedit. De o parte și cealaltă a unei alei, urcați pe scărițe sau chiar scăunele, diverși vorbitori plini de vervă, își expun punctul de vedere și uneori polemizează cu mulțimea adunată. În funcție de subiect și veleitățile oratorice personale, fiecare are propriul public mai mult sau mai puțin numeros. Unii ascultători se rup din mulțime și înainte de a schimba „bisericuța” se opresc cu alții asemeni lor, să mai dezvolte subiectul și fiindcă gură-cască nu lipsesc, adesea se nasc noi grupuri de sine stătătoare ce dezbat frenetic cine știe ce subiect. Nu lipsesc nici troll-ii(hai să le spunem așa), cei care trec pe rând pe la toți vorbitorii și se distrează contrazicându-i indiferent de subiectul abordat.

Când am fost eu în parc, temele preponderente erau religia și politica, dar erau și tipi care vorbeau și despre… „orice”. Cu toate că tabloul pare un balamuc total, Colțul Oratorilor a fost încă din 1866, un exercițiu de democrație și libertate de exprimare, de-a lungul timpului vorbind aici personaje precum Lenin, Karl Marx, William Morris, George Orwell, sau Lord Soper.

Dacă vă plac lucrurile indite, nu scăpați ocazia ieșirii într-o duminică în Speker’s Corner!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Funny, Londra, Poze, Turist și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s