Happy Paddy’s Day!

 

1d3bfa581adb0e3365e171a1e16fc1f8 Happy Paddy’s Day!

Astăzi este St. Patrick’s Day adică ziua sfântului Patrick, protectorul Irlandei, zi care se sărbătorește cu mare bucurie și multă băutură (dacă e bere neagră irlandeză e și mai bine) pe tot mapamondul. Mai ales pe la americani sau canadieni, se lasă cu parade spectaculoase, căci au irlandezi din belșug, dar și în restul lumii orice loc e bun de sărbătorit, mai ales dacă afară scrie „Irish Pub”. Despre irlandezii din Londra nu cred că mai trebuie să vă spun nimic.

Eu credeam că sf. Patrick e tipul ăla mic și verde care apare mai peste tot când e vorba de Irlanda, mereu cu un trifoi și o oală cu bani. Asta până când am fost prima dată și cei de acolo ne-au explicat că nu există nici o legătură între sfântul protector al Irlandei pe nume Patrick, un fel de Sf. Andrei al lor și micul lepricon (leprechaun), un fel de spiriduș local nu tocmai cuminte. Se spune că atunci când vezi un curcubeu și mergi în locul în care acesta atinge pământul, poți găsi un lepricon. Dacă îl prinzi poți să-i ceri să-ți îndeplinească trei dorințe, sau chiar să-ți dea vasul plin cu bani de aur pe care-l păzește cu strășnicie, dar să fii atent și să-l ții bine ca nu cumva să-ți scape, căci e mereu pus pe rele.

 

Orice ar sărbători astăzi irlandezii din întreaga lume, pare să le aducă bucurie și chef de distracție, deci putem să le urăm și noi din inimă, Happy Patrick’s Day sau Happy Paddy’s Day cum spun ei.

Dacă aveți vreun vecin sau coleg de muncă irlandez și vreți să îl impresionați într-un mod plăcut, ar fi frumos să îi faceți respectiva urare direct în dulcea limbă irlandeză(gaelică, cum îi spun unii): “Lá fhéile Pádraig sona dhuit!” . Pare complicat și nu știți cum se pronunță? Nimic mai simplu, ascultați AICI și… repetați! 🙂

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s